DĚKUJEME, ŽE VOLÍTE NEJVYŠŠÍ KVALITU ··· 100% CRUELTY-FREE···100% PŘÍRODNÍ···100% INDIE ZNAČKY···CERTIFIKOVANÉ BIO.
PROPYLEN GLYKOL - Jaká je to vlastně složka z pohledu odborníků...

Poznámka Gratia Natura na úvod

Propylen glykol je známý alergen a v kosmetice ho vidět nechci. U vlasových parfémů La Brumee jsem udělala světlou vyjímku z  toho důvodu, že tato složka efektivně pracuje s výtažkem aloe vera, aby se dobře dostal do vašich vlasů a vyživil je. Do kontaktu s pokožkou v tomto případě nepřijde.

Tento článek je volně přeložen podle originálu na webové stránce byrdie.com, kde autorem je Brooke Shunatona. Její text byl

V internetovém vyhledávači vám na klíčové slovo propylen glykol vyjede záplava varovných signálů typu "karcinogenní", "toxický" a "nemrznoucí směs" - takže asi ne úplně to, co byste si chtěli přečíst o složce, která se běžně nachází ve vašich pleťových a tělových výrobcích. (Vyskytuje se také v potravinách a jiných výrobcích, ale pro tento článek se budeme držet péče o pleť.) Internet je taková oblast bez kontroly a zákonů, plná dezinformací a protichůdných názorů, takže jak opravdu moc můžeme věřit informacím, které tam najdeme? Pro některé zálaznice pochybné přísady nepřicházejí absolutně v úvahu, ale jiné zase mohou potřebovat trochu přesvědčivější informace, než vyhodí své oblíbené kosmetické výrobky do koše... Jednou z takových pochybných přísad je i propylen glykol.

Abychom objasnili některá velmi závažná tvrzení, obrátili jsme se na certifikované dermatology - Jennifer Herrmannovou, MD, FAAD a Joshua Zeichnera, MD, ředitele kosmetického dermatologického výzkumu v kalifornské nemocnici Mount Sinai.

Fakta ve zkratce

Propylen glykol

Typ složky: Zvlhčovadlo, rozpouštědlo, změkčovadlo a konzervační látka.

Hlavní výhody: Přitahuje vodu a uzavírá ji do pokožky.

Kdo by jej měl používat: Obecně každý, kdo hledá extra hydrataci a hebký pocit na pokožce.

Jak často jej můžete použít: Propylen glykol je bezpečná přísada, kterou můžete pravidelně používat, pokud na něj nemáte alergii.

Funguje dobře: Protože má tolik funkcí, neexistuje konkrétní seznam ingrediencí, se kterými dobře funguje.

Nepoužívejte s: Propylen glykol funguje dobře s většinou, ne-li se všemi přísadami.

Co je Propylen glykol?

Propylen glykol je bezbarvá kapalina bez zápachu, která je zcela rozpustná ve vodě. Podle Herrmanna je syntetický a vyrábí se přidáním vody k propylenoxidu, který se získává z ropných produktů. Propylen glykol se používá jako zvlhčovadlo, konzervační látka, rozpouštědlo nebo změkčovadlo v celé řadě receptur, jako jsou krémy, krémy, séra, šampony a mnoho dalších typů produktů osobní péče.

Výhody Propylen glykolu pro pokožku

Propylen glykol má mnoho funkcí a pro svou univerzálnost se používá v mnoha produktech v péči o pleť. Zde jsou jeho hlavní funkce:

  • Přitahuje vodu: Zeichner říká, že při nízkých koncentracích působí Propylen glykol jako zvlhčovadlo, což znamená, že váže vodu a hydratuje vnější vrstvu pokožky. Při použití v kosmetických přípravcích pomáhá pokožce dodat hydratovaný a orosený vzhled.
  • Lehce zvlhčuje: Herrmann dodává, že jako zvlhčovadlo nabízí také zvlhčující účinky a vyhlazuje pokožku lehkým nelepivým pocitem.
  • Řeší viditelné známky stárnutí: Zvlhčující vlastnost z něj činí také užitečnou složku pro suchou nebo stárnoucí pokožku. „Jak stárneme, naše pokožka ztrácí složku zvanou Natural Moisturizing Factor (NMF) a následně vysychá, což zdůrazňuje vrásky a přispívá k odlupování a drsnosti,“ říká Herrmann. „Propylen glykol pomáhá vázat vodu z okolního prostředí a pomáhá čelit ztrátám vody, které doprovází stárnutí.“
  • Zlepšuje penetraci: Zeichner říká, že pomáhá účinným složkám kosmetiky pronikat pokožkou, což je zase činí efektivnějšími.
  • Zabraňuje ztrátě vody: Jako změkčovadlo vytváří Propylen glykol na pokožce ochranný film, který zabraňuje ztrátě vody a pomáhá vyhladit a zjemnit pokožku, uvádí Herrmann.
  • Je bezpečný pro pleť náchylnou na akné: Protože složka není mastná, Herrmann říká, že je také ideální pro ty, kteří mají akné.

Propylen glykol vs. ethylen glykol

Přestože se Propylen glykol a Ethylen glykol obvykle navzájem zaměňují, jsou strukturálně odlišné a je důležité tyto dva odlišit. Podle Herrmanna je Ethylen glykol (přísada používaná v nemrznoucí směsi) považován za toxický a škodlivý, zatímco Propylen glykol není.

Nežádoucí účinky Propylen glykolu

Přestože by se Propylen glykolu ve skutečnosti měli někteří lidé vyhnout, není to kvůli strašidelným důvodům, o kterých jste si mohli přečíst online. Protože se Propylen glykol získává z ropy, mnoho lidí má obavy, že je karcinogenní a při použití v péči o pleť může být toxický. Ale podle Zeichnera se kosmetická vazelína liší od komerční ropy a není karcinogenní a podobně to je i s Propylen glykolem. Herrmann dodává: „Mnoho bezpečných produktů a chemikálií lze získat od toxických "rodičů", ale pro bezpečnost je důležitá konečná forma chemické struktury. Pokračuje: „Pokud nehrozí riziko kontaminace, ropné deriváty nemusí být automaticky nebezpečné. Konečná podoba Propylen glykolu je považována za nekarcinogenní a nachází se v mnoha kosmetických přípravcích.“

I když není Propylen glykol karcinogenní, neškodný také úplně není. Jak zdůrazňuje Herrmann, Americká Společnost kontaktní dermatitidy (American Contact Dermatitis Society) jej v roce 2018 vyhlásila alergenem roku. „Pokud se vám při aplikaci přípravku objeví červená svědivá vyrážka, můžete mít alergii na jednu z jejích složek,“ Zeichner říká. „Propylen glykol je často viníkem.“ Herrmann dodává, že u osob s ekzémem je pravděpodobnější, že budou citliví na tuto složku, a u těchto pacientů vždy navrhne nejprve testy nebo vyzkoušet nové produkty na malé ploše kůže na vnitřním zápěstí.

Obecně však platí, že výrobky obsahující Propylen glykol jsou pro většinu lidí v pořádku. „Na základě toho, co dnes víme, a na základě let používání v kosmetických přípravcích je Propylen glykol bezpečnou přísadou, pokud vůči ní nemáte alergii,“ říká Zeichner.

Jak se používá

Jak vysvětluje Herrmann, protože Propylen glykol je v tolika výrobcích, neexistuje jediný způsob, jak ho použít. Místo toho doporučuje používat produkty obsahující tuto složku podle pokynů dermatologa nebo podle pokynů výrobců. Pokud jde o to, jak často byste jej měli používat nebo kolik byste měli použít, Herrmann říká, že Propylen glykol je považován za bezpečný, i když je aplikován v relativně velkém množství.

Kontaktujte nás

NUZBOZ s.r.o.
nám. T.G. Masaryka 1281
76001 Zlín
Zlínský
Česká republika

© NUZBOZ s.r.o. / 2019 - 2022
system pronájem e-shopu Upgates, Mapa stránek