Slunce je pro náš život naprosto nezbytné. Zajišťuje nám základní podmínky pro přežití - teplo, světlo i obživu v podobě rostlin a plodů. Díky němu také získáváme vitamín D, jež je důležitý pro naši imunitu, energii a dobrou náladu. Na druhou stranu je ochranná schopnost naší kůže proti slunečnímu záření omezená (podle výzkumů přirozená ochrana většiny typů pokožky pokryje pouze 20 minut strávených na slunci), a je proto potřeba dodat  jí ochranu navíc v podobě kvalitních přírodních opalovacích přípravků s minerálním filtrem.

Chránit pleť před sluncem je důležité po celý rok. Je prokázané, že UV záření je jedním z nejzásadnějších faktorů, které vedou k předčasnému stárnutí pleti. V létě se však faktorů, které se na pokožce negativně projevují, naskládá víc - horko, vítr, sůl a chlorovaná voda stejně jako klimatizace mohou zanechat pokožku pokožku ve stavu, kdy si říká o extra péči. V následujících typech se dozvíte, jak svoji svoji pleť rozmazlit po opalování, na jaké složky se v přípravcích zaměřit, a co dělat, pokud se nedejbože spálíte.

Co se suchou a loupající se pokožkou?

1. Hydratujte

Článek o hydrataci pleti a její důležitosti si můžete přečíst tady. Hydratace (nejen pleti) je důležitá po celý rok, ale v létě bychom měli vláhu do pleti doplňovat systematicky. Kvůli působení slunce, slané vody a klimatizace se totiž v pokožce udržuje menší množství vody, než kolik by ve skutečnosti potřebovala. Jednou z nejvíce hydratačních přírodních složek je aloe vera, která má navíc hojivé účinky a skvělou schopnost zklidnit podrážděnou pokožku (nejen) po opalování.

2. Podpořte regeneraci

Suchá a olupující se pokožka může souviset nejen s typem pleti nebo nějakým kožním problémem, ale také s regeneračními procesy pokožky. Při nadměrném slunění nebo dokonce spálení, je pokožka nucená nastartovat regeneraci a hojení na maximum a zbavuje se pak odumřelých a poškozených buněk. S regeneračními a hojivými procesy mohou pokožce pomoci produkty s obsahem antioxidantů, které mají významné anti-age účinky a zároveň pomáhají neutralizovat působení volných radikálů, jež kvůli UV záření a jiným zatěžujícím faktorům v pokožce vznikají. Mezi jedny z nejvýznamnějších antioxidantů patří vitamíny A, E a C. Další důležitou látkou jsou nenasycené mastné kyseliny. Ty pomáhají tlumit zánětlivé procesy, pokožku posilují a taktéž podporují regeneraci.

Výborné jsou proto kvalitní rostlinné oleje a másla, které jsou přírodní zásobárnou těchto látek. Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin obsahuje třeba kokosový olej, který má zároveň zklidňující a protizánětlivý efekt. Pokožku vyživuje a aktivně o ni pečuje. Ne nadarmo patří mezi TOP produkt, na který nedají dopustit ženy v exotických zemích, které jsou vystaveny slunečnímu záření daleko intenzivněji než my. Další tip na regenerační, vyživující a pečující složky z exotických krajin jsou pak kakaové a bambucké máslo. Oleje z granátového jablka, rakytníku, šípků a dalších “barevných plodů” jsou pak vysoce bohaté na antioxidační vitamíny. Tyto složky můžete používat každou zvlášť nebo ideálně sáhnout po přípravku, který je obsahuje a jejich účinky v sobě kombinuje.

3. Zklidněte

I při té nejlepší péči a používání kvalitních opalovacích přípravků může být pokožka po opalování a dlouhém máčení v chlorované nebo slané vodě podrážděná a začervenalá. Jako první pomoc hned po příchodu domů můžete použít kvalitní hydrolát z růže, např. Acqua di Rosa od Terre Verdi. Růže má zklidňující a regenerační účinek, pro podrážděnou pleť je hotovým utišujícím pohlazením. Přes léto doporučujeme pro extra osvěžení a zklidnění zabydlet hydrolát v ledničce.

Expertem na zklidnění a ochlazení pleti je také již zmíněná aloe vera. Dále jsou skvělé zklidňující esenciální oleje, mezi které patří například levandule. Éterický olej z levandule je mimo jiné unikátní také tím, že jej jako jeden z mála můžete aplikovat neředěný přímo na pokožku. Výborné uklidňující a hojivé účinky má také měsíček lékařský.

Po jakých produktech konkrétně sáhnout?

Pro péči o pleť přímo po opalování je určen tělový krém Tropical Bliss od Odylique. Obsahuje skvělou kombinaci většiny složek, které jsme předtím jmenovali, jako je kokosový olej, kakaové máslo, aloe vera, extrakt z rakytníku i levandulový éterický olej. Tropical Bliss má navíc dokonalou exotickou vůni, která se perfektně hodí na léto. Má nádhernou, doslova hedvábnou a pečující konzistenci, výborně se vstřebává a (jako všechny Odylique produkty) je vhodný i pro citlivou pokožku.

Dalším skvělým přípravkem pro ošetření celého těla včetně obličeje i vlasů je olej z granátového jablka Melograno od Terre Verdi. Tento olej je antioxidanty doslova nabitý, je to hotový anti-age poklad. Everlasting balzám v podobě luxusního našlehaného soufflé od Lovinah je nadupaný hydratačními, výživnými, regeneračními a pečujícími látkami. Hned na prvním místě v něm najdete šťávu z listů aloe vera a jako druhou složku bambucké máslo Nilotica. Dále tento tělový i pleťový krém obsahuje celou řadu supervzácných exotických olejů, jako je například olej z moringy, baobabu a laskavce červenoklasého. Dále je obohacen o infuzi z drahokamu lazurit, která pomáhá snížit podráždění a zarudnutí. Působí synergicky s olejem z modrého heřmánku. Tyto dvě složky také dodávají tomuto našlehanému dezertu pro pleť nádhernou pomněnkovou barvu

Pro zapálené minimalisty a zero waste nadšence můžeme doporučit Regenerační tělový balzám s vůní pravé levandule od Organic Essence. Tento skvělý přípravek je založen na sice jednoduchém, ale o to více kvalitním složením zaštítěným přísným certifikátem USDA Organic. Regenerační balzám je stejně jako ostatní Organic Essence produkty zabalen pouze v kvalitním tvrdém papíru. Jedná se tedy o produkt s prakticky nulovým dopadem na životní prostředí.

Co dělat, když se spálíte?

A co dělat, když dojde na nejhorší? Se sluníčkem jste to přehnali, zapomněli jste se namazat nebo jste třeba usnuli na dece? Pokožka je celá červená, doslova v jednom ohni, pálí a nepříjemně štípe… 

První pomocí je pokožku ochladit, ať už studeným obkladem nebo jemnou sprchou. Pro ochlazení a zklidnění můžete použít také plátky okurky nebo přímo rozmixovat a použít jako domácí masku. Zároveň tak dodáte pleti hydrataci, která je pro regenerační procesy tolik potřebná. Na ochlazení a zklidnění spálené pleti výborně působí taktéž v tomto článku už tolik vychvalované aloe vera. Nezapomínejte ani pořádně pít a dodat pleti potřebnou závlahu i zevnitř. 

Dalším ne moc známým, ale účinným typem na ošetření spálené pokožky od sluníčka je kvalitní jablečný ocet. Pomáhá tlumit bolest a urychluje proces hojení tím, že vyrovnává pH pleti. Můžete ho použít dvěma způsoby - smíchat 1 díl jablečného octa s 8 díly vody a namočit do něj žínku a použít jako obklad nebo přidat šálek octa do vlažné koupele a namočit se v ní na 10-30 minut. Koupel by měla být opravdu vlažná, příliš horká koupel může poškození pokožky v tomto případě akorát tak zhoršit. 

Výborný chladicí a zklidňující efekt má také bentonitový jíl Redmond, který můžete aplikovat jako zábal na celé tělo. Gelovou vrstvu gelu (buď smíchaného sypkého jílu s vodou nebo už připravený gel v přípravku First Aid od Redmond) naneste na pokožku a překryjte potravinovou fólií nebo mokrým ručníkem, aby jíl nezaschl, a ponechte v klidu působit zhruba 20-30 minut. Poté jej stačí jemně smýt vodou ve sprše. 

Na intenzivní regeneraci spálené pokožky je výborný měsíčkový balzám od Odylique. Obsahuje velmi silný a koncentrovaný supekritický CO2 extrakt z měsíčku lékařského. Má skvělé hojivé, regenerační a zklidňující účinky.