Těhotenství, porod a následné kojení představuje velkou zátěž pro celé naše tělo a je potřeba mu v tomto období dopřát extra péči. Kromě výživy je třeba se věnovat i péči o pokožku, která se v průběhu prakticky jednoho roku musí přizpůsobit naší měnící se váze, změnám velikosti prsou v průběhu období kojení apod. Důsledná péče může zmírnit vznik strií a podpořit pružnost a pevnost pokožky. Myslete také na to, že kůže je náš největší orgán a většina z toho, co na ni naneseme, proniká do krevního řečiště a přímo působí na naše tělo. A ve chvíli, kdy nám roste v břiše nový malý člověk, tak tím přímo ovlivňujeme i jeho zdraví.

Pokožka v těhotenství

Kromě váhových změn se na pokožce a pleti podepisují i další faktory, jako jsou třeba hormonální změny. U každé ženy se projevují různě. Některá je ani nepocítí, naopak se jí pleť krásně vyčistí a celé těhotenství doslova září, jiné se “vysype” celý obličej pupínky, další zase trápí extrémně suchá pleť. Těhotenské hormony také zhoršují pružnost pokožky (což může vést právě ke vzniku strií) a zvyšují její křehkost a citlivost. V těhotenství je proto pokožka mnohem víc náchylnější k různému podráždění, velice snadno zčervená, přehnaně reaguje a může se na ní objevit dermatitida a jiné kožní problémy. Na jednu stranu to můžeme brát i pozitivně - tělo nás přirozeně chrání, abychom na sebe (a na dítě, které uvnitř nás roste) neplácaly kdejakou chemii.

Většina těhotných žen je také citlivá na různé pachy. Buď přímo nějaké konkrétní nebo obecně silné odéry. Vaše parfémy i běžná kosmetika vám proto může přestat vonět. Obzvlášť pokud jste byla zvyklá používat syntetické parfémy nebo kosmetiku se syntetickou parfemací. Úlevu vám může přinést neparfemovaná kosmetika nebo jen jemně ovoněná přírodními éterickými oleji

Ale i se 100% přírodními éterickými oleji si dávejte v těhotenství pozor. I když se jedná o přírodní látky, mohou mít nežádoucí stimulační účinky - podporovat činnost dělohy, vyvolat stahy a tím pádem i předčasný porod nebo potrat. Některé mohou také nepříznivě působit na nervový systém dítěte, který je v průběhu vývoje obzvlášť citlivý (mezi ty patří např. anýz, túje a jiné éteráky z dřevin, které obsahují thujon. Dalšími nevhodnými éterickými oleji v těhotenství jsou: badyán, bazalka, bříza, saturejka, kafr, kasie, skořice, šalvěj, eukalypt, fenykl, yzop, citronová tráva, litsea cubeba, pelyněk, myrha, myrta, muškátový oříšek, máta peprná, mateřídouška citronová, hřebíček, verbena, kurkuma či majoránka.

A jaké éterické oleje jsou v těhotenství vhodné? Obecně se nemusíte bát citrusových éterických olejů, jako je grep, citron, limetka, mandarinka, tangerinka, pomeranč (i pomerančový květ neroli). Dále pak kadidlo, heřmánek, cypřiš, geránium, levandule (Lavandula angustifolia), meduňka, zázvor, pačuli, vanilka, růže, tea tree, ylang-ylang a růžové dřevo.

Jako prevenci proti striím a na ošetření pokožky těla vám můžeme doporučit Bio Výživný tělový olej Franchoulipom s vůní neroli, kadidlovníku a pačuli od Terre Verdi. Tento olej obsahuje směs výživných a pečujících olejů, které zvyšují pružnost a pevnost pokožky. Olej z bílého čajovníku aktivně působí proti striím a vyživuje suchou a křehkou pokožku. Zároveň působí protizánětlivě, takže pomáhá zmírňovat i případné těhotenské akné. Dále obsažený olej z granátového jablka působí jako antioxidační vzpruha pro těhotenstvím vysílenou pokožku. Franchoulipom naprosto dokonale voní a obsahuje pouze éterické oleje vhodné v těhotenství. Můžete ho použít nejenom k péči o pokožku, ale i k jemné masáži, která vám přinese úlevu a uvolnění v posledních náročných měsících těhotenství nebo před porodem.

Dále je skvělé na boj se striemi a péči o celé tělo prakticky jakékoliv tělové máslo od Organic Essence. Vyhněte se jen tělovým máslům s vůní peppermintu a citronové trávy a máty. Tyto úžasné vůně si můžete začít užívat zase až po porodu :). Pokud vám parfemace nedělá v tomto období dobře nebo máte citlivější pokožku, sáhněte po tělové i pleťové péči od Odylique. S touto značkou nešlápnete vedle. Odylique je totiž specialista na extrémně citlivou pokožku. Spoustu přípravků má bez parfemace a i ty voňavé jsou ovoněné pouze velice jemně, takže by vám neměly vadit. Pokud si nejste jistí, tak vzorečky to jistí :).

Kosmetická péče po porodu

Po porodu čeká pokožku hlavně práce se smršťováním na břiše při zavinování dělohy a v následujících měsících se pak potřebuje přizpůsobit snižování váhy. I v tomto psychicky, fyzicky a časově náročném období je proto důležité nezanedbat pravidelné promazávání pokožky celého těla - strie totiž nevznikají jen při růstu a přibírání, ale také při hubnutí. I přesto, že vám péče o miminko zabírá veškerý volný čas, pokuste se vyšetřit i pár chvil pro sebe. Vaše pokožka vám za to bude vděčná, navíc alespoň pár minut relaxu potřebujete jako sůl.

Porod je úžasný zázrak, který přinese nového člena do vaší rodiny. Na druhou stranu může na vašem těle nechat následky, jako je třeba jizva po císařském řezu nebo nástřihu hráze. Na urychlení hojení jizev je skvělý bentonitový jíl Redmond, který stimuluje kožní buňky a podporuje jejich obnovu. Zároveň působí protizánětlivě a antibakteriálně, takže je i výbornou prevencí proti případným komplikacím při hojení poporodních jizev. 

Jíl Redmond je naprosto multifunkční zázrak, který můžete používat i vnitřně, pokud vás trápí v těhotenství nebo po porodu zácpa. Obklady z něj lze použít případně i při mastitidě v průběhu kojícího období - pomáhá vytáhnout zánět z prsní žlázy. Tento jíl je skvělý i jako zásyp pro miminko. Můžete použít buď klasický jíl nebo přímo na dětské zadečky určený Redmond zásyp. Rozdíl mezi tímto zásypem a klasickým jílem od Redmondu je ten, že zásyp je jemněji mletý, takže se lépe aplikuje, jinak to vyjde nastejno. Zásyp má naprosto čisté minimalistické složení bez přidaných látek, parfemace a je bez mastku. Na promazávání jizev je také bezvadný měsíčkový balzám od Odylique.

Na popraskané bradavky z kojení má Odylique také přímo určený Balzám na bradavky. Slouží jako prevence proti poškození, ale pomáhá urychlovat hojení již vzniklých prasklin, zmírňuje suchost, opuchnutí a svědění. Doporučujeme ho používat před a po kojení. Má 100% přírodní, minimalistické složení bez jakékoliv parfemace, takže je naprosto bezpečný i pro miminko. Tento balzám můžete použít i k masáži hráze v posledních pár týdnech před porodem (masáž pomáhá zvýšit její pružnost a zmírňuje tak riziko možného natržení nebo nutnosti nástřihu) a k jemné masáži pro urychlení hojení jizvy po případném nástřihu.

Kosmetika pro miminka

Hodně nastávajících maminek (obzvlášť prvorodiček) se bojí, aby něco nezanedbaly a v rámci toho nakoupí miminku do výbavičky spoustu zbytečností, které pak nakonec ani napoužijí. Co se kosmetiky týká, malé dítě toho moc nepotřebuje. Naopak platí, čím míň, tím líp a raději investovat do kvalitní minimalistické kosmetické výbavy než do kvanta různých produktů. Budete potřebovat hlavně jemný dětský mycí gel a potom krém nebo tělové mléko dostatečně jemné pro křehkou dětskou pokožku. Mycí gel od Odylique můžete použít zároveň jako šampon na jemné dětské vlásky. 

Odylique dětské tělové mléko můžete použít nejen pro dítě, je vhodné pro celou rodinu. Obzvlášť, pokud někoho z vás trápí ekzémy, lupénka nebo jiné kožní problémy. Tento vysoce šetrný a hypoalergenní krém původně vyrobila zakladatelka Odylique jako emolienční krém pro sebe a svou rodinu, protože všichni trpěli na ekzémy. Až později se z tohoto krému díky jeho nedráždivému a zklidňujícímu složení stal krém pro děti.

Na ošetření po přebalování se vám bude hodit jíl Redmond nebo přímo dětský pudr Redmond, jak už jsme zmiňovali. Na případné dětské opruzeniny i jako prevence je výborná Hojivá mast od Odylique. Tato mast je hotový multifunkční zázrak. Můžete ji použít nejen jako krém na zadeček, ale také k masáži, k hydrataci suchých míst i na suchou pokožku na hlavičce vašeho děťátka nebo jako balzám na rty. Všechny tři základní produkty od Odylique pořídíte ve zvýhodněné sadě pro děti, jež je zabalená v krásném balíčku s mašlí. Hodí se proto i jako dárek, když se třeba chystáte za kamarádkou do porodnice.