Měli jste za to, že šetrné přípravky na vlasovou pokožku se týkají jen koupě pro děti? Že vy vlasy potřebujete pořádně odmastit, vydrhnout a provonět? 

Klasické konvenční šampony nabízejí péči, po které příliš mnoho z nás zjistí, že vlasová pokožka je podrážděná, začne produkovat lupy, objevují se na ní ložiska začervenání, stroupků a vyznačuje se svěděním. Není to nic ojedinělého.  

Mnoho šamponů má na prvním místě ve složení agresivní tensid sodium lauryl sulfát (sls), který odstraní z vlasové pokožky ochrannou kožní bariéru, vysuší ji a způsobuje podráždění. Sls je často složkou zkombinovanou v šamponech se syntetickou vůní a na pohled krásnou, intenzivní, zářivou barvou. Mnohdy je to umělá zelená, abychom měli pocit, že je šampon plný bylin. Nebuďme ale skromní, neboť na pultech najdeme i barvy jako je červená, oranžová, zářivě žlutá i modrá. Přidejme k tomu nevhodné ph šamponu, syntetickou vůni a problém může být na světě velmi brzy. 

Stejně jako pleť obličeje, tak i pokožku vlasů bychom neměli trápit agresivními produkty ale vybírat péči jemnou a šetrnou. O to více, je-li přítomen již určitý problém jako třeba přecitlivělost kůže, alergie, šupinky ve vlasech nebo lupénka či ekzémy. Problém může ale být primárně přítomen pouze na obličeji a až posléze se po nějakém čase objeví problém i s vlasovou pokožkou. To znají všichni ti, kdo trpí růžovkou, ekzémy (v oblasti očí ale i úst) a ultra citlivou pletí. Příliš agresivní, voňavý, barevný šampon po sobě zanechá život znepříjemňující symptomy, kterých se zbavit trvá dlouhou dobu. 

Použití šamponu bez sls, bez syntetické vůně, umělých konzervantů a dalších alergenních látek má využití hodně široké. Měl by být sos záložním produktem v domácnosti všude tam, kde můžeme předpokládat jeho využití pro malé děti, seniory s náchylnou a citlivou kůží, po reakcích z barvení vlasů, po spálení vlasové pokožky sluncem. 

Ultra jemné, neutrální, nedráždivé šampony jsou vhodné pro: 

- malé děti od útlého věku 

- ekzematiky, alergiky, lupénkáře a osoby s rosaceou 

- ty, kdož trpí nesnášenlivostí esenciálních olejů a vůní 

- těhotné ženy a ženy po porodu  

- seniory s citlivou a slabou kůží  

- ženy i muže po transplantacích vlasů 

- osoby po chirurgických zákrocích v oblasti vlasové pokožky (odstranění tukových lipomů atd.) 

S výběrem kvalitního šamponu, který bude ošetřovat vlasové vlákno, ale zároveň bude dostatečně ohleduplný k vlasové pokožce, buďme obezřetní. Vhodný a jemný šampon se šetrnými složkami a vhodným ph předejde mnoha problémům. Pokožku bude pěstit, dostatečně odstraní vlasový maz, ale nikdy nevysuší, nepodráždí a bude se hodit pro široké spektrum věkových skupin od dětí po seniory. 

Autor: bc. Soňa klingerová, dis, rn 

Autorku najdete na instagamu @organicstyle.cz a blogu www.organicstyle.cz, kde se věnuje ženskému zdraví, tématům péče o pleť, zdraví kůže a konzultacím v oblasti zdravé pleťové rutiny.