Že bychom měli pleť hydratovat, je dobře známá věc. Hydratace je také nejzdůrazňovanější a nejpropagovanější funkce u většiny kosmetických produktů. Proč je to ale tak důležité? Naše tělo je složeno z 60 % z vody. Pro správné fungování vodu prostě potřebuje. A když mu voda chybí, zákonitě se to projeví na jeho funkci i vzhledu.

Proč je hydratace tak důležitá?

Nejvíce viditelným (a také nejrychlejším) efektem špatně hydratované pleti je její předčasné stárnutí. Často to jde vidět i na mladých lidech, kteří málo pijí. Ostatně si to můžete ověřit i sami na sobě. Pokud několik dní po sobě nedodržujete pitný režim, velice rychle se vám udělají jemné vrásky kolem očí. Dehydratovaná pleť má pak vysušený, vrásčitý a celkově zhrublý vzhled. Vnější i vnitřní hydratace je tedy nejjednodušším způsobem, jak zpomalit tvorbu předčasných vrásek. 

Dehydratace pleť také oslabuje a ta je pak náchylnější k různému podráždění a poškozování. Často mají s dehydratací paradoxně problém majitelé mastnější pleti, která se sama od sebe leskne, a kvůli tomu ji trápí různými čisticími gely a zmatňujícími přípravky. I mastná pleť může být dehydratovaná a za další odepírání vody a příliš agresivní péči se vám může “odvděčit” nepříjemným podrážděním a tvorbou akné.

Asi nejhorším důsledkem dehydratace pleti je zpomalená regenerace. Jakékoliv drobné škrábnutí, nepěkný pupínek, otlaky od polštáře nebo únava se na pokožce drží mnohem déle. Dehydratace zhoršuje její přirozenou noční obnovu a tak ráno pak i po dostatečném spánku vypadá pleť zašedle a unaveně. Z dlouhodobého hlediska se pak oslabují pleťová vlákna, lámou se, tvoří se vrásky a pleť se stává tenčí a křehčí.

Jaký je rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pletí?

Abychom mohli zvolit vhodnou péči o pleť, musíme pochopit, co potřebuje a poznat její typ a stav. Typ pleti je dán geneticky (mastná, suchá, smíšená, normální), zatímco stav pleti (dehydratovaná, citlivá, alergická, zralá…) je vlastně její aktuální rozpoložení, které se však při nesprávné péči může stát trvalým. Abychom to neměli tak jednoduché, tak každý typ pleti může trpět jedním nebo i více stavy. Můžeme tak mít pleť mastnou a zároveň dehydratovanou nebo citlivou. Na většinu těchto stavů ale obecně zvýšeně trpí pokožka suchá, která je kvůli menší produkci mazu a oslabenému hydrolipidovému filmu náchylnější na ztrátu hydratace, přecitlivělost apod. Suchý typ pleti tedy potřebuje dodat lipidy a hydrataci a pleť v dehydratovaném stavu potřebuje nutně doplnit vodu plus další látky podle jejího typu.

Mýtus o “hydratačních” olejích

Intenzivní hydratace, hloubková hydratace, extra dávka hydratace a další fungují jako taková malá marketingová zaklínadla v kosmetickém průmyslu. Bohužel ne vše, co je označené jako hydratační, opravdu hydratační účinek má. Například takové rostlinné oleje a rostlinná másla jsou často označovány za hydratační. Nic proti nim, mají úžasný potenciál a pleti dokáží dodat spoustu výživných látek - vitamínů rozpustných v tucích, nenasycených mastných kyselin a dalších. Když si vyberete ten správný typ oleje, tak je můžete používat na všechny typy pleti, včetně mastné. Rostlinné oleje (i másla) pomáhají obnovit ochranný hydrolipidový film a také dokáží uzamknout vlhkost v pokožce. Přesně tak, uzamknout. Pokud tedy pokožce extra vláhu mimo rostlinný olej nedodáte, může ji spíš naopak vysušit. Což je také problém při používání v dnešní době tolik populární, čistě přírodní olejové kosmetiky, bezvodých balzámů a různých šlehaných krémů. U většiny lidí se po přechodu z konvenční kosmetiky na čistě přírodní kosmetiku na olejové bázi většinou pokožka hodně zlepší. Aby taky ne, po letech ošetřování syntetickou péčí plnou laciných plnidel a minima opravdu prospěšných látek bude z náhlého přívalu výživných a účinných látek doslova blahem bez sebe. Po několika měsících se na ní ale absence vody začne projevovat. Takže olejové přípravky určitě ano, ale vždy je potřeba dodat i vodu. 

Olej ani rostlinné máslo bychom tedy neměli nanášet jen tak na suchou pleť. Minimálně by měla být navlhčená vodou, hydrolátem, pleťovou vodou či hydratační mlhou. Ale ani to není úplně dostačující. Jako podklad pod olejový přípravek nebo rostlinné máslo jsou nejvhodnější různá hydratační séra, fluidy nebo kvalitní gel z aloe vera. Pokud chcete přidat ještě krok navíc po použití hydratačního krému můžete nanést ještě olej nebo máslo. Můžete i zaexperimentovat a přidat pár kapek oleje pro extra výživu přímo do séra nebo krému. Takže abychom si to shrnuli - oleje ani rostlinná másla sami o sobě nehydratují, ale mají schopnost v pokožce vodu zadržet při použití čistě olejové kosmetiky je potřeba dodat hydrataci ještě zvlášť.

Tipy pro efektivní hydrataci

Pitný režim je alfa i omega (nejen) pro hydrataci pleti. Bez vnitřní hydratace vám ani sebelepší hydratační kosmetika nepomůže. Samozřejmě tím myslíme ideálně čistou vodu a bylinkové čaje. Káva a čaje s kofeinem se do pitného režimu nepočítají, protože naopak dehydratují. Dodržování pitného režimu není žádná novinka. Připomíná se vždy a všude. Nedostatečné pití může stát také za celou řadou zdravotních problémů. Asi každý zažil situaci, kdy si postěžoval, že ho bolí hlava a okamžitě dostal otázku, jestli dobře pije. I přes to, že to je jedna z nejpřípomínanějších věcí snad v každém kosmetickém nebo zdravotním článku, ale spousta lidí má s pitným režimem pořád problém. Takže taky znovu připomínáme :).

Kolagen je základní stavební bílkovina v našem těle. Skládají se z něj kosti, vazy, šlachy, chrupavky i kůže. Pokožce dodává pevnost, pružnost a také odolnost a jeho stav má pak také klíčový vliv na její vzhled. Kolagen je i úzce propojen s hydratací - dokáže na sebe vázat vodu a pro svou správnou funkci ji také potřebuje - získává díky ní potřebnou pružnost. V průběhu stárnutí se jeho produkce i kvalita v těle snižuje a tím hrozí i dehydratace pleti. A platí to i naopak - pokud i v mladším věku pitný režim zanedbáváme, dáváme kolagenovým vláknům pořádně zabrat. Ještě třeba v kombinaci s kouřením, stresem a špatnou životosprávou… ale to by bylo zase na jiný článek :).

    Kolagenové doplňky stravy jsou v poslední době žhavým trendem v oblasti vnitřní výživy pleti. Pomáhají přirozeně podpořit produkci kolagenu v těle a mají tak pozitivní vliv nejen na zdraví kloubů a celkově dobrou pohyblivost a kondici, ale jeho pravidelné používání jde právě krásně vidět hlavně na pevnosti a pružnosti pleti. Pro maximální podporu hydratace tak můžete vyzkoušet i kolagenový suplement. Dávejte si ale dobrý pozor na původ a čistotu kolagenu. Za náš můžeme doporučit britskou značku Planet Paleo, která kolagen získává z volně se pasoucího dobytka z Jižní Ameriky. Nebo hydrolyzovaný kolagen od Hunter and Gather z evropského, taktéž volně se pasoucího dobytka.

    Diamantová terapie neboli dermabráze je speciální kosmetická metoda, při které se pomocí speciálních nástavců jemně obrušuje pleť. Odstraňuje nečistoty, odumřelou kůži a zároveň pokožku prokrvuje stimuluje kolagenová vlákna. Díky tomu je pleť nejen krásně rozzářená a sjednocená, ale má také lepší schopnost přijímat hydrataci. Jak spolu souvisí kolagen a hydratace jsme vysvětlovali už v předchozím odstavci. Díky unikátnímu přípravku přípravku od Lovinah, Mikrodermabrazivnímu peelingovému krému s diamantovým prachem a africkým medem - Honey Glow si můžete tuto blahodárnou proceduru dopřát i doma.

    A po jakých konkrétních hydratačních produktech sáhnout?

    Lovinah hydratační sada s dračí krví - Lovinah rozšířila svou skvělou hydratační a antioxidační řadu s dračí krví o trio nových produktů, které jsou navíc obohacené o hydrolát z mastichy - pleťovou mlhu, čisticí olej s vitamínem C a dvakrát enkapsulovanou kyselinou salicylovou a rozjasňující antioxidační krém. Tyto tři produkty jsou vše, co potřebujete k základní péči o pleť. Stejně jako u ostatních Lovinah produktů platí, že je dobré je vyzkoušet nejprve na vzorku. Mají totiž opravdu silně aktivní složení, na které by velmi citlivá pokožka nemusela dobře reagovat.

    Hydratační a antioxidační krém Neroli Pom- luxusní krém od Terre Verdi je ideální pro sušší, citlivou či stárnoucí pleť. Obsahuje jeden z nejluxusnějších a nejdražších esenciálních olejů z květů hořkého pomeranče - neroli. Obsažený prášek z aloe vera se postará o hydrataci, kterou v pleti uzamkne silně antioxidační a vysoce regenerační olej z granátového jablka. O Neroli Pom se můžete podělit i se svým mužem - skvěle totiž zklidňuje pokožku po holení.

    Hydratační růžový krém Timeless - Odylique je vyhlášený specialista na citlivou pleť. Jeho lehký Růžový hydratační krém výborně snáší i pleť postižená růžovkou. O hydrataci a zklidnění se stará především aloe vera a hydrolát z damašské růže. Krém je dostatečně jemný, takže ho můžete použít i na ošetření očního okolí.

    Hyaluronové sérum ILEUR Gold Luminosity - skvělé hydratační a regenerační sérum s kyselinou hyaluronovou a protizánětlivými a posilujícími složkami, jako je MSM a nano stříbro. Je ideální právě pod nějaký olejový přípravek. Recenzi a zkušenosti s jeho dlouhodobým používáním si můžete přečíst tady

    Hluboce hydratační maska Blue Butterfly - když hydratovat, tak co třeba rovnou izotonickou mořskou vodou? Na ní je totiž založena tato hluboce hydratující maska. Izotonická voda kromě hydratace dodá pokožce také více než 100 mořských extraktů a stopových minerálů, které zvyšují její odolnost a podporují přirozené hospodaření pleti s hydratací. Tato Lovinah maska má navíc úžasně modrou barvu, která udělá z vašeho maskovacího rituálu naprosto jedinečný zážitek.