Běžná žena si na sebe v průběhu dne nanese až 200 různých kosmetických látek a velká část z nich je obsažena právě v líčidlech. Tyto látky se pak pokožkou vstřebávají do krevního oběhu a mohou tak způsobit nejen různé kožní problémy na povrchu, ale škodit také mnohem hlouběji v našem těle. Navíc všechno se vším souvisí. I když evropská legislativa upravuje množství potenciálně škodlivých látek na jeden produkt, už se neřeší křížové reakce látek mezi jednotlivými produkty nebo hromadění některých látek v organismu (zejména těžkých kovů), které po nějaké době mohou v kombinaci s ostatními aspekty našeho životního stylu způsobovat vážné zdravotní problémy.

Líčidla navíc nanášíme hodně blízko k dalším citlivým oblastem, jako jsou oči nebo rty. Například velkou část nanesené rtěnky sníme. Právě proto bychom se o složení dekorativní kosmetiky měli zajímat a brát ji podobně vážně jako třeba složení potravin, které konzumujeme.

“Zkrášlující” make-up, který může vaši pleť spíš zhoršit

Že bychom se měli v kosmetice vyhýbat konzervantům, syntetické parfemaci nebo v médiích aktuálně často propíraných parabenům, většinu z nás už nepřekvapí. Dalším velkým problémem jsou ale silikony. Ty mají na první pohled zkrášlující efekt - sjednotí povrch pokožky, vyhladí ji a dodají jí takzvaný photoshopový vzhled. Nemají přímo škodlivý účinek, ale vytvářejí na pleti neprodyšnou vrstvu, kvůli které nemůže dýchat a správně fungovat. Ucpávají póry a zhoršují nebo přímo způsobují vznik akné. U bezproblémové pleti nemusíte žádný negativní vliv silikonů ani zaznamenat (i když po čase pravidelného používání mohou její stav postupně zhoršit), ale citlivá, problematická a dehydratovaná pokožka může jejich negativní účinek pocítit prakticky okamžitě. 

Dalším problémem silikonů je to, že jsou v přírodě nerozložitelné. Ve chvíli kdy se pěkně večer odlíčíme, tyto látky putují veřejnou kanalizací do vodních toků, kde znečišťují a narušují vodní ekosystém. Pokud se navíc snažíte vyhýbat kosmetice netestované na zvířatech, u přípravku s obsahem silikonů si můžete být na 100 % jistí, že testované byly. I když se výrobce dušuje, že přípravek testován nebyl, u jednotlivých složek už to tak platit nemusí. Silikony se totiž kromě kosmetiky používají hlavně v medicíně, kde je testování jednotlivých složek kvůli možnému zdravotnímu dopadu naprosto nutné. Takže kosmetický přípravek s obsahem silikonů jako celek testovaný nemusel být, ale u silikonů si můžete být jistí, že minimálně tato složka v průběhu výrobního procesu určitě otestovaná byla.

Je ve rtěnce olovo?

Olovo ve rtěnkách bylo před nějakou dobou tématem číslo jedna. Na základě toho dokonce vznikla kniha Ve rtěnce je olovo, průvodce netoxickou kosmetikou a látkami, na které si dávat pozor, od novinářky Gillian Deacon. V některých konvenčních rtěnkách se skutečně olovo může nacházet. Nemá však ve rtěnkách žádný účel a výrobci ho tam nepřidávají schválně, ale mohou jím být kontaminovány ostatní použité suroviny. Při kontrolních rozborech složení rtěnek ve většině případů nepřesáhl obsah olova limity, které jsou povoleny i v potravinářském průmyslu, ale víte jak je to s tím hromaděním toxických látek v těle, v každém produktu je trocha a postupně se to nastřádá...

Olovo je toxická látka, která může poškodit nejen játra a ledviny, ale také červené krvinky a nervový systém. Obzvláště nebezpečné je u těhotných žen. Přes placentu se totiž dokáže dostat do těla dítěte a negativně ovlivňovat jeho vývoj. Nicméně přes kauzu “olovo” se trochu pozapomnělo na další těžké kovy, které rozbory ve rtěnkách objevily, jako je například chrom či mangan. U těžkých kovů je hlavní problém v tom, že je tělo špatně odbourává a tak se v těle postupně střádají. Za nějakou dobu po malých dávkách může jejich koncentrace v těle dosáhnout hladiny, která už zdraví nebezpečná je.

Kromě toho se ve rtěnkách mohou nacházet chemické UV filtry, jako je třeba Benzophenon, které napodobují účinek ženských hormonů estrogenů a narušují tak mužský i ženský hormonální systém. Další problematickou látkou jsou nechvalně známé parabeny, které se do většiny kosmetických přípravků přidávají jako konzervanty a mají taktéž disruptivní účinky na hormonální systém.

Další diskutabilní složkou ve rtěnkách je pak třeba karmín. Toto živočišné barvivo se vyrábí z červce nopálového (nebo také karmínového). Samičky tohoto brouka mají schopnost ve svém těle přeměňovat potravu na načervenalé barvivo. To se pak získává z jejich těl a vajíček tak, že se buď suší na slunci nebo usmrtí v páře nebo upečou. Takže rozhodně nic pro vegany ani nikoho, komu na zvířatech a životním prostředí alespoň trochu záleží.

Co si tedy do kosmetické taštičky pořídit?

Opravdu přírodní dekorativní kosmetika je charakteristická tím, že nejen instantně zvýrazní vaši přirozenou krásu, ale také obsahuje přírodní výtažky, které nenarušují zdraví pokožky, naopak ji chrání a v průběhu dne se o ni starají. Od svých začátků už navíc ušla dlouhou cestu takže se svou uživatelskou přívětivostí vyrovná konvenčním líčidlům a kromě základních přípravků, jako je make-up, korektor, oční stíny či rtěnka si můžete pořídit i dekorativní vychytávky, jako primer, rozjasňovače apod. Horkou novinkou a dobrou zprávou pro kosmetické minimalisty jsou pak multilíčidla, které hravě zastoupí rtěnku, tvářenku, rozjasňovač a v některých případech i oční stíny.

Odylique

Tato značka je známá tím, že se specializuje na citlivou a alergickou pleť. Odylique je proto hotovou spásou pro všechny, kteří na sobě do teď kvůli svojí přecitlivělé pleti nesnesli žádná líčidla. Dekorativní kosmetika Odylique je stejně jako její ostatní pečující produkty v certifikované bio kvalitě (Organic Soil Association) a pravidelně vyhrává různá ocenění za nejlepší kosmetické produkty. Její líčidla dokonce doporučuje i česká nezisková organizace Svět Non-Toxic, která má na složení kosmetických přípravků velice náročné požadavky.

Odylique řasenka

NUI Cosmetics
Kompletně veganská a na zvířatech netestovaná berlínská značka NUI Cosmetics se svou kvalitou, texturou, pigmentací i uživatelskou přívětivostí vyrovná značkám profesionální dekorativní kosmetiky. Ovšem bez zbytečných syntetických látek a alergenů. Její produkty jsou 100% přírodní a více než 80 % obsažených složek je v bio kvalitě. Její zakladatelka Swantje van Uehm založila NUI, protože jí v nabídce líčidel chyběla jedna věc - klasická zářivě rudá rtěnka bez zbytečných syntetických přísad a s čistě veganským složením. Tak se do jejího vývoje pustila sama. NUI znamená v maorštině “velkolepý”, což přesně vystihuje, jak se budete s tímto make-upem cítit. Přírodní dekorativka nemusí být nuda v béžových odstínech. Přesvědčte se sami :).

NUI multilíčidla