Parfémy nebo nějakou jinou formu vůně používá většina z nás na denní bázi. Vždyť kdo by nechtěl příjemně vonět. Zastáncům přírodní kosmetiky je jasné, že v klasických, běžně dostupných parfémech toho moc přírodního ani prospěšného (jak už to tak u syntetické kosmetiky bývá) není. Po letech používání přírodní kosmetiky, která bývá většinou jen jemně ovoněná éterickými oleji a jinými výtažky z rostlin už na sobě ani kolem sebe umělou parfemaci nesnesete. A netýká se to jen klasických parfémů, ale všech voňavých výrobků od péče o pleť přes prací prášky a aviváže až po čisticí prostředky. 

Díky používání přírodní kosmetiky se vaše čichové buňky prakticky zresetují a stanete se mnohem víc citlivější na intenzitu i typ vůní kolem sebe. Nevím jak vy, ale já mám po těch letech problém navštívit klasickou drogerii, hlavně oddělení s pracími prostředky, silně cítím aviváž z oblečení ostatních lidí, ne tak ještě vůně, kterými jsou navonění. Při přímé konfrontaci s takovou syntetickou volnou palbou, mě svědí nos, kýchám, někdy mi začnou i slzet oči a v tom nejhorším případě mě rozbolí i hlava. 

Z čeho se parfemace vyrábí?

Přírodní vůně můžeme rozdělit na ty rostlinného a živočišného původu. Rostlinné vůně se získávají extrakcí silic, které rostlina v sobě produkuje. Ty mají ve většině případů sloužit buď k tomu, aby odpudily škůdce nebo naopak nalákaly opylovače. Extrakcí těchto silic pak vznikají éterické oleje. Ty pak zachycují nejen vůni té dané rostliny, ale prakticky i její esenci, tedy i působení na naši fyzickou či psychickou stránku. Ale o tom bude až další článek o aromaterapii O:).

Mezi přírodní vůně také patří vůně z živočišných vonných látek. Ty se získávají pomocí extrakce různými rozpouštědly z tkání živočichů (mezi živočišné vůně však můžeme řadit i vonné látky získané z vosku, medu apod.) a v parfumářském průmyslu se používají nejen kvůli vůni, ale také pro jejich stabilizační a konzervační schopnost. V současné době jsou však živočišné vonné látky buď tak drahé nebo je jejich používání kvůli ochraně dotyčných živočichů zakázané, že se od jejich používání ustupuje a jsou nahrazovány syntetickými napodobeninami.

Syntetické vonné látky se vyrábí především z ropných produktů či pomocí chemického zpracování uhlí. Už jen takto vyrobené látky nejsou pro náš organismus úplně v pohodě, jejich rizikovost se ale zhoršuje přidáváním dalších látek, protože původní syntetické vonné složky nemusí být dostatečně stabilní nebo nemají dostatečně zajímavou a výraznou vůni. Konvenční parfémovou kompozici proto běžně tvoří zhruba 30-50 vonných složek, někdy se toto číslo může vyšplhat až ke stovkám. A vzhledem k výrobnímu tajemství, se v tomto případě přesné složení nemáme šanci dozvědět, a tento chemický koktejl si pak aplikujeme přímo na kůži a vdechujeme jej.

Syntetické vonné složky můžeme rozdělit ještě na napodobeniny přírodních vůní a úplně nové vonné kompozice. Mezi napodobeniny přírodních vůní patří například kumarin, vanilin, limonen nebo menthol (tyto látky samozřejmě existují i v jejich čistě přírodní verzi, takže se nelekejte, pokud na ně ve složení svého oblíbeného přírodního certifikovaného produktu narazíte). Tyto látky sice nemají pozitivní biologické účinky, jako vonné extrakty z rostlin, ale představují pro naše tělo i životní prostředí tzv. menší zlo než kompletně syntetické a neznámé vůně. Vzhledem k tomu, že se jedná o kopie přírodních látek, jsou pro tělo i přírodu alespoň minimálním způsobem rozpoznatelné a díky tomu jsou lépe odbouratelné. Nicméně úplně v pořádku taky nejsou. 

Problematika syntetických parfémů a syntetické parfemace

Syntetické parfémy jsme si už na úvod představili, teď se na ně pojďme podívat víc do hloubky. Největším problémem je u nich opravdu vysoké množství umělých, méně i více toxických složek s potenciálním nebo přímo škodlivým vlivem na naše zdraví. A hlavně ten fakt, že se přesné složení parfému nikdy nedozvíte kvůli zmíněnému výrobnímu tajemství. Tyto složky můžou reagovat navzájem mezi sebou a stejně tak reagovat s dalšími syntetickými složkami, které obsahují jiné kosmetické přípravky. Protože na tuto křížovou reakci a možné problémy nemyslí žádná legislativa. Klasicky upravuje jen složení a koncentraci složek u konkrétního produktu, ale reakce s dalšími produkty už brána v potaz není.

Dalším problémem syntetických složek v kosmetice obecně, ne jen v parfémech je to, že se většinou jedná o poměrně nové vynálezy a kvůli tomu není třeba ještě znám jejich dopad na naše zdraví. Tyto složky samozřejmě musí být před uvedením na trh schváleny a otestovány. Nicméně některé zdravotní problémy se projeví až po delším čase, kdy jsme se spouštěčem v kontaktu, ať už se jedná o nezdravou stravu nebo o kosmetiku plnou chemie. Naše tělo je totiž úžasný a dokonalý stroj, který má spoustu detoxikačních procesů a je schopné určité látky v menším množství za normálních okolností odbourat. Problém však nastane, pokud tzv. chemický pohár přeteče. Proto v dětském věku většinou nemocní nejsme, i když žijeme ve znečištěném prostředí a nezdravě se stravujeme. Mladé tělo má neuvěřitelnou regenerační schopnost, ale když se o něho pořádně nestaráme, v dospělosti nám to spočítá. 

Jaké složky se tedy v konvenčních parfémech mohou objevit?

  • Acetaldehyd - používá se k napodobení ovocné vůně. Jedná se o karcinogen.
  • Acetonitril - může způsobit bolesti hlavy a nevolnost, při vysokých koncentracích pak i křeče a smrt.
  • Oxid styrenu - dráždí oči a kůži, může narušovat nervový systém a vést tak ve vzniku depresí.
  • Toluen - neboli methyl-benzen patří mezi neurotoxiny. Nejčastěji se vyrábí z ropy.  je neurotoxin, z velké části pochází z ropy. Může vést k poškození plic, jater, ledvin, srdce i nervového systému. Může způsobovat silné bolesti hlavy, svalové křeče, poruchy řeči, sluchu i zraku. Jedná se o nejrozšířenější složku používanou v syntetických parfémech.
  • Ftaláty - složka, která se dostala do povědomí veřejnosti hlavně kvůli plastovým dětským hračkám, Ftaláty se používají jako změkčovací složka při výrobě PVC, ale do určité doby se přidávaly i do kosmetiky. Aktuálně použití nejškodlivějších druhů ftalátů v rámci kosmetického průmyslu v EU zakázané, nicméně v parfémech se můžou skrýt pod netransparentní výrobní tajemství. Jistota je vyhýbat se syntetickým vůním a speciální pozor si dávejte u dovozového zboží. Při testování v USA byly totiž ftaláty obsažené ve všech testovaných parfémech. Přitom ve složení o nich nebyla ani zmínka. Ftaláty jsou škodlivé pro životní prostředí, protože se hromadí v půdě i vodě a nejsou odbouratelné. Na lidské tělo působí jako hormonální disruptory, mohou poškodit vývoj nenarozeného dítěte, způsobit poškození jater nebo ledvin a vést ke vzniku alergií, astmatu nebo ekzému.
  • Pižmo tetralin (AETT) - syntetická náhražka pyžma. Působí degradaci míchy a mozkových buněk.

Toto je přehled jen těch opravdu nejnebezpečnějších složek, které se mohou v konvenčních parfémech vyskytnout. Syntetické parfémy však obsahují stovky dalších složek, které “tolik nebezpečné” nejsou. Můžou způsobit “pouze”: poruchy štítné žlázy a poruchy endokrinního systému obecně, působí jako hormonální disruptory, vést ke vzniku různých alergií, ekzémů, kontaktní dermatitidy a spoustě dalších problémů.

Výhody a nevýhody syntetických parfémů

 vyrábí se z neobnovitelných surovin jako je ropa a její deriváty.

 jejich výroba představuje zátěž pro životní prostředí, během zpracování ropy se totiž uvolňují škodlivé látky.

 nejsou v přírodě odbouratelné, hromadí se v půdě a narušují také vodní ekosystém.

mohou způsobovat výše zmíněna zdravotní rizika.

+ jsou levné (a na rozdíl od těch přírodních dostupné v každé drogerii).

+ dlouho vydrží vonět. Obsahují totiž stabilizační látky (jako jsou třeba ftaláty) a konzervanty, díky jejich vůně vydrží i několik dní.

A jak je to s přírodní parfemací?

V případě přírodních parfémů máte na výběr ze tří variant - klasických tekutých na vodní a alkoholové bázi, olejových, kde základ tvoří kvalitní rostlinný olej obohacený o éterické oleje (takový parfém si snadno vyrobíte i doma, stačí do malé lahvičky nalít již zmíněný olej, výborně funguje třeba jojobový olej, a přidejte pár kapek svého oblíbeného éterického oleje) a potom se jako další varianta nabízí tuhé parfémy, které mají základ z včelího nebo rostlinného vosku, bambuckého másla a/nebo kokosového oleje.

Výhody a nevýhody přírodních parfémů

−  jsou dražší a jejich dostupnost závisí na vypěstování rostlin. Což platí, ale u každé opravdu 100% přírodní kosmetiky, která navíc striktně odebírá suroviny od malých a ověřených dodavatelů a nechce v tomto směru dělat kompromisy. Někdy se prostě neurodí, a tak si na várku svého oblíbeného krému musíme nějakou dobu počkat...

mají kratší trvanlivost, vydrží vonět jen pár hodin. Jsou totiž přirozeně těkavé, a rychle se tak odpaří.

nevoní tak silně jako syntetické parfémy. Což ale na druhou stranu můžeme považovat i za výhodu. Přírodní látky prostě voní jemněji a logicky i přirozeněji. Vždyť i na procházce v přírodě vše voní spíš tak jemně a harmonicky. Málokdy vás přímo praští nějaká vůně do nosu. Takže už aby byl konec parfémům, které použila ta paní na druhé straně autobusu, a kvůli kterým se pak celou cestu ani nemůžete pořádně nadechnout.

některé přírodní parfémy mohou působit fototoxicky (mohou způsobit alergii při kontaktu pokožky se slunečním zářením), jde hlavně o ty, které obsahují éterické oleje z citrusů apod. Nicméně fototoxicitu můžou způsobovat i parfémy syntetické. U nich byste sice éterické oleje určitě nenašli, zato ale obsahují látky, které pokožku samy o sobě dráždí, ale teprve až při kontaktu se sluncem mohou spustit opravdovou alergii.

+ Pochází z obnovitelných, čistě přírodních materiálů. Abychom byli objektivní, tak i přírodní parfémy mohou pocházet ze surovin a být vyráběny technologiemi, které nejsou k přírodně úplně šetrné. Ať už se jedná o nešetrný sběr rostlin nebo nešetrné zpracování. Proto platí, že je důležité dávat přednost certifikované kosmetice.

+ jsou biodegradabilní, v přírodě odbouratelné a nepředstavují riziko pro vodní ekosystémy.

+ esenciální oleje, na kterých jsou přírodní parfémy založeny, nejsou jen tak obyčejné vůně, zachycují opravdovou esenci dané rostliny a mají prokazatelný biologický vliv na člověka, který se využívá v rámci aromaterapie. Proto používání přírodních parfémů není jen o obyčejném vonění se, jedná se aromaterapeutický rituál a vyplatí se proto i vůně i podle jejich zaměření vybírat.

Parfémy do vlasů od LA BRÛMÉE

Unikátní, veganské a cruelty free parfémy do vlasů od La Brumee vrací znovu rafinovanost historie do našich současných dní. V dřívějších dobách si totiž ženy voněly vlasy a díky tomu si dodávaly na smyslnosti a tajemnosti - parfém se totiž při každém zhoupnutí vlasů krásně rozvoní a zahalí vás do jemného oblaku svůdné vůně. La Brûmée vyrábí své parfémy v Grasse, hlavním městě parfémů, jež se nachází přímo v srdci úžasné Provence.

Neobsahují žádné dráždivé složky, jako je formaldehyd, silikony, parabeny, lepek nebo bisfenol, obsažená parfemace je 100% přírodní, což potvrzuje i certifikát od Ecocert. Jedinou poskvrnkou na jejich skvělém složení by mohl být propylenglykol, který je zde obsažený, protože je součástí extraktu z aloe vera. Víc o propylenglykolu a o tom, proč i přes jeho obsah parfémy na eshopu najdete, si můžete přečíst v tomto článku.

Jaké parfémy LA BRÛMÉE nabízí?

LA BRÛMÉE má v nabídce 3 různé vůně, každá skvěle podtrhne jiný typ ženy. Parfémy mají na flakonku navíc nádherné ilustrace, budou se proto krásně vyjímat na poličce v koupelně i na nočním stolku.

BRUME DOUCE - s vůní mandlí a pomerančových květů, je skvělá pro ženy, které mají rády krásné věci a domácí pohodu. Navozuje pocity příjemného nedělního odpoledne a hřejivého objetí od milovaného člověka.

BRUME FRAÎCHE - s vůní aloe vera a leknínu, je přesně stvořena pro ženu, která miluje čistotu, usiluje o duševní pohodu a touží po svěžesti. Tato vůně vás přenese do slavné Monetovi leknínové zahrady.

BRUME FRUITÉE - s vůní meruňky a granátového jablka, je navržena pro smyslné, energické a sebevědomé ženy, co rády flirtují.