Jaký je rozdíl mezi typem a stavem pokožky? S typem pokožky jsme se už narodili, je nám geneticky dán a určuje hlavně míru tvorby mazu. Nicméně se v průběhu života může měnit. S přibývajícím věkem pleť většinou produkuje méně mazu, a není ani neobvyklé, že se z normální pokožky stane suchá a z mastné zase normální. Typy pleti jsou: mastná, suchá, smíšená a normální. 

Naopak stav pleti, označuje aktuální “rozpoložení”, stav a vzhled pleti, který se však při zanedbání a nesprávné péči může stát trvalým. Ovlivňují jej vnější faktory (strava, klima, kosmetická rutina…) a vnitřní faktory (hormony, stárnutí, hladina stresu…). Každý typ pleti může mít jeden nebo i kombinaci více stavů. Znalost stavu pleti je důležitá hlavně proto, abychom dokázali rozpoznat, co naše pleť aktuálně nejvíc potřebuje.

Typy pleti

Normální typ pleti

Je ten vzácný typ pleti, u kterého je vše v rovnováze. Jak produkce mazu - neleskne se ani není vysušený, tak vyvážená hladina hydratace. Není ani podrážděný, žádné začervenání či skvrnky. Tento typ pleti vlastní opravdu jen několik málo šťastlivců

Mastný typ pleti

Mastný typ pleti produkuje vyšší množství kožního mazu. Většinou se přirozeně leskne a bývá také náchylnější k tvorbě akné. Výhodou mastného typu pleti je, že pomaleji stárne

Suchý typ pleti

Suchý typ pleti má méně aktivní mazové žlázy a kvůli tomu má tendence se přesušovat. Kvůli slabší ochranné lipidové bariéře je také náchylnější k různému podráždění apod. Pokud není řádně hydratovaná, má tendence k šupinatění a drsnému, zašedlému vzhledu.  Pro tento typ pleti je důležité se zaměřit na jemné a neagresivní kosmetické přípravky, zejména odličovací a čisticí přípravky, aby ještě více nevysušovaly a nenarušovaly její tuž tak oslabený kožní film. Suchý typ pleti také obvykle stárne rychleji než ostatní typy pleti. 

Smíšený typ pleti

Smíšený neboli kombinovaný typ pleti je nejvíce obvyklý. Jak už jeho název napovídá, jeho majitelé mají suchou i mastnou pleť v obličeji zároveň. Mastná pleť bývá nejčastěji na tzv. T zóně (čelo, nos a brada), ale může to být i naopak. Péče o smíšenou pleť je poměrně náročná, protože co může vyhovovat vaší T-zóně, bude vysušovat tváře a naopak. Majitelé této pleti se často uchylují ke dvoum různým typům přípravků na každou část obličeje a praktikují také multimasking.

Stavy pleti

Stárnoucí pleť

Od 25. roku se snižuje produkce kolagenu v pleti. S tím se zhoršuje i schopnost pleti udržet si hydrataci. Pokožka se ztenčuje, stává se křehčí a objevují se první vrásky a jemné linky. Důležité je proto se zaměřit na hydrataci a pravidelný peeling. Šetrná exfoliace totiž pomáhá aktivovat obnovu buněk a tím pádem i produkci kolagenu. Také odstraňuje vrstvu odumřelých buněk, které mohou bránit hydratačním přípravkům, aby pronikly do pokožky. Je vhodné také začít dodávat kolagen zevnitř kvalitními potravinovými doplňky. Na podporu tvorby kolagenu a zvýšení elasticity pleti, jsou vynikající také přípravky s obsahem koenzymu Q10 a bakuchiolu, což je rostlinná alternativa retinolu (vitamínu A).

Do své kosmetické rutiny zahrňte přípravky bohaté na antioxidanty, které pomáhají vyživovat a chránit pokožku před poškozením volnými radikály, které má velký podíl na předčasném stárnutí. Výborné jsou také různé masáže, např. s face rollerem nebo gua sha destičkou. Uvolňují obličejové svaly, rozproudí lymfu a prokrvují pleť. Tím skvěle nastartují regenerační procesy a zkvalitní také dopravu účinných látek a výživy do kožních buněk. Díky pravidelnému masírování je pokožka viditelně pevnější, hladší a díky prokrvení má také zdravější odstín. Masáže pleti je navíc úžasný relax, takže se určitě vyplatí je do pravidelné péče o pleť zařadit.

Dehydratovaná pleť

Dehydratovaná pleť je způsobená nedostatkem vlhkosti. Může za ní stát také v současné době tolik oblíbená čistě olejová kosmetika. O tomto kosmetickém přešlapu a hydratačním mýtu v jednom jsme psali v článku o hydrataci. Za dehydratovanou pletí může také být nedostatečný pitný režim nebo oslabená kožní bariéra, která pak není schopná vlhkost v pokožce udržet. Dalšími možnými příčinami jsou nízká vlhkost vzduchu (např. v zimě ve vytopených místnostech), agresivní čisticí prostředky, které sebou kromě nečistot vezmou i ochranný hydrolipidový film, nebo nadměrné používání peelingu.

Při výběru kosmetiky pro dehydratovanou pleť je potřeba první určit, co ji přesně způsobilo. Pokud je to přesušený vzduch v místnosti, zkuste si pořídit zvlhčovač vzduchu nebo difuzér. Pokojové květiny jsou taky skvělým způsobem, jak zvýšit vzdušnou vlhkost v domácnosti. Jestli máte podezření, že za vaší dehydratovanou pokožkou stojí spíš nesprávná kosmetická péče, jako první krok zkuste vynechat ranní čištění pleti a místo čisticího přípravku pleť ráno akorát přetřete tamponkem s šetrným tonikem bez alkoholu nebo růžovou vodou a ošetřete krémem. Díky vynechání jednoho čištění denně dopřejete své pleti čas, aby si sama obnovila svůj hydrolipidový film.

Dále se ujistěte, aby kosmetika, kterou používáte, obsahovala zvlhčující složky, jako je například kyselina hyaluronová nebo aloe vera. Oleje a másla jsou skvělé na obnovu narušeného hydrolipidového filmu, ale samy o sobě nehydratují. Je proto důležité vždy přidat nějakou vodní složku.

Citlivá pleť

Citlivá pleť může být dána geneticky, nevhodnou stravou, špatnou střevní mikroflórou nebo agresivní kosmetikou. Citlivost také často souvisí s dehydratovanou pletí. Kvůli narušenému kožnímu filmu je snížená ochranná schopnost pokožky a ta je pak mnohem víc citlivější. Pokud je vaše pleť citlivá kvůli dehydrataci, musíte první vyřešit tento problém. Dále můžete vyzkoušet různé eliminační diety a zjistit, jestli vám přehnanou citlivost pleti nezpůsobuje některá z potravin. Obvyklými viníky bývají mléčné potraviny, lepek a cukr. Určitě nic nezkazíte ani užíváním kvalitních symbiotik. V kosmetice se zase vyhýbejte přípravkům s obsahem alkoholu nebo syntetické parfemace. Na citlivou pleť je obecně expertem značka Odylique, takže s jejími přípravky určitě nešlápnete vedle. 

Podrážděná pokožka

Podrážděná pokožka je podobná té citlivé, ale je aktivně červená, svědí a pálí. Může být způsobena různými faktory - alergií, stravou, znečištěným životním prostředím, agresivní kosmetickou péčí apod. Dlouhodobě zanedbávané a přehlížené podráždění pleti může přerůst v citlivou pleť, ekzém, dermatitidu, lupénku apod. V tomto případě je nejdůležitější dostat pleť z nejhoršího, zklidnit akutní příznaky a poté zmírnit zánět a odhalit základní příčinu, která podráždění způsobuje.

V kosmetice se dívejte po produktech s maximálně jednoduchým, přírodním složením. Čím míň složek, tím menší možnost reakce pleti. Díky minimalistickému kosmetickému složení se vám také budou snadněji eliminovat případné alergeny. Dopřejte své pleti úlevu s květovými hydroláty, přípravky se zklidňujícím aloe vera a kvalitními jednodruhovými oleji nebo rostlinnými másly. Opět, na citlivou a podrážděnou pleť je skvělá značka Odylique. Mezi kosmetické minimalisty, avšak s maximálně kvalitním, certifikovaným přírodním složením patří značka Terre Verdi. Pro zjištění příčiny se taktéž hodí zkusit eliminační dietu, detoxikaci (na detox doporučujeme bentonitový jíl Redmond) a zařadit protizánětlivé potraviny (mezi super protizánětlivou potravinu patří např. kurkuma).

Aknózní pleť

Akné se projevuje výsevem otevřených i uzavřených komedonů, pupínky a podkožními uzly či cystami, které jsou velmi bolestivé a nejdou vymáčknout. Po podkožní formě akné pak často mohou zůstávat i jizvičky. Akné může způsobit hormonální nerovnováha, strava, stres, oslabený střevní mikrobiom nebo narušený ochranný kožní film. Aknózní pleti přináší úlevu kosmetika s obsahem zklidňujicích a protizánětlivých a hojivých složek, jako je například heřmánek, aloe vera, měsíček lékařský tea tree olej a další. Vnitřně můžete hojení akné podpořit eliminační dietou (akné často způsobují mléčné produkty), užíváním probiotických doplňků stravy a očistou jater (doporučujeme fermentovaný ostropestřec od Living Nutrition). Pro podporu hormonální rovnováhy je výborná adaptogenní bylina rhodiola, která pomáhá tělu vyrovnat se i se stresovou zátěží.