Dračí krev je velice zajímavá (nejen kosmetická složka). A co že to vlastně je? Vegani ani milovníci zvířat všeho druhu se nemusí bát. Žádnému drakovi pro její získání nebylo ublíženo :). Dračí krev je tmavě červená míza ze vzácného stromu kroton (Croton lechleri), který roste pouze v amazonských pralesích. Sangre de drago má široké využití v lidovém léčitelství - amazonští indiáni používají tuto pryskyřici prakticky k léčení všeho, zejména však otevřených ran a dalších poranění. Dračí krev totiž na ráně velmi rychle zasychá a tvoří  tak prakticky druhou kůži, která ránu chrání před znečištěním a vznikem infekcí. Obsažené látky pak působí antibakteriálně, protizánětlivě a urychlují hojení.

dračí krev

Co dračí krev obsahuje?

Alkaloidy - z nich je v dračí krvi zastoupen nejvíce taspin, který působí jako silné cytostatikum (umí zastavit tvorbu rakovinných buněk), podporuje regeneraci tkání a hojení ran. Má stimulační a zároveň i uvolňující účinek.

Katechiny - antioxidanty, které působí jako účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, podporují zdravou střevní mikroflóru a mají dokonce silnější antioxidační účinek než vitamín C a E. Dračí krev patří mimochodem mezi největší zdroje antioxidantů na světě. 

Kyselina gallová - nezlomný bojovník proti rakovině. Zmírňuje projevy alergií, má stahující účinek a pomáhá zastavit krvácení. Působí proti infekcím.

Flavony - rostlinná barviva ze skupiny flavonoidů. Zpevňují stěny cév, mají protizánětlivý účinek a celkově posilují kardiovaskulární systém. 

Lignan dimetylcedrusin - nejaktivnější látka v dračí krvi. Lignany jsou součástí rostlinných buněk a působí jako ochrana proti hmyzu, mikroorganismům i jiným rostlinám. Tuto odolnost pak dokáží předat i nám. Působí jako silná prevence proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. 

Dračí krev se dokonce stala základní složkou pro výrobu dvou konvenčních farmak s obsahem antivirálních složek z mízy a kůry stromu Crotonu lechleri. Jeden přípravek byl proti virovým onemocněním dýchacích cest a druhý proti pásovému oparu (taktéž virového původu). A když už i konvenční západní medicína sahá po této "alternativní" přírodní složce, to mluví za vše :).

Vnitřní využití dračí krve

Dračí krev má antimikrobiální, antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky. Jak už bylo řečeno, při pravidelném užívání působí jako výborná prevence proti kardiovaskulárnímu onemocnění i rakovinnému bujení. Napomáhá také snižovat hladinu cukru u cukrovkářů. Díky silně antioxidačním účinkům chrání DNA před poškozením. Má prokázané účinky proti herpesvirům, kterými se většina z nás nakazí v dětství a celý život si je pak v sobě přechovává. Ty se pak často aktivují při zvýšené námaze nebo stresu. Dračí krev přináší úlevu při žaludečních vředech a zažívacích potížích, jako je třeba nadýmání. Výborně působí i při Crohnově chorobě. Dračí krev se nejčastěji využívá v podobě tinktury nebo kapslí. Můžete si dopřát kúru s dračí krví i ve chvíli, kdy vás nic závažného netrápí. Skvěle se hodí na posílení imunity například v průběhu chřipkových období.

Lovinah sada s dračí krví

Dračí krev jako tekutý facelift na pleť

Belgická studie na univerzitě v Gentu prokázala účinky dračí krve při hojení ran, stimuluje totiž tvorbu kolagenu a díky tomu se pokožka velmi dobře zahojí bez vzniku viditelnější jizvy. A tato schopnost se dá taktéž využít při trochu “povrchnějších” záležitostech, než je hojení jizev - dračí krev funguje jako silná anti-age složka. Ne nadarmo se jí také přezdívá přírodní facelift. Vyplňuje kontury povadlé pokožky a zvyšuje její pružnost. Hojivých, zacelující a antibakteriální vlastnosti dračí krve skvěle fungují i při léčbě akné a dalších pleťových nerovností. Výborně působí také při ekzémech či oparech. Má analgetické účinky, takže zmírňuje nepříjemné svědění, pnutí a další projevy u citlivé a reaktivní pokožky.

Má rovněž hluboce hydratační účinek. Je to nejvyšší přírodní zdroj antioxidantů na světě. Kromě antioxidačních fenolů obsahuje také protizánětlivé sloučeniny, které aktivní chrání pleťové buňky před poškozením a zmírňují také zarudnutí a otok.

Neskutečné účinky dračí krve na pleť neunikly zakladatelce Lovinah Joy Ekhator, a na této složce dokonce vystavěla celou svou kosmetickou řadu Dragon’s Blood.

Další vnější využití dračí krve

Kromě zkrášlujících a hojivých účinků na pleť, můžete dračí krev využít jako podpůrný prostředek při léčbě celé řady dalších problémů. Její stahující efekt přináší úlevu například při hemoroidech. Skvěle funguje i jako složka v ústních vodách - omezuje vznik patogenních bakterií v ústech a působí tak jako prevence proti paradentóze. I tady se hodí její analgetické účinky - přináší úlevu při bolestech zubů a díky antibakteriálnímu a antivirovému efektu se hodí na kloktání při angíně a zánětu mandlí či aftech. Využití má i při gynekologických potížích, například do koupele při vaginálních zánětech, při výtocích a dalších nepříjemnostech.