Asi i ten největší kosmetický minimalista má ve svém kosmetickém arzenálu deodorant nebo antiperspirant. Vždyť kdo by nechtěl pěkně svěže vonět. A protože je to věc, kterou používá většina z nás opravdu každý den, je důležité se zaměřit na jejich výběr. Konvenční antiperspiranty a deodoranty totiž většinou obsahují takové chemické lahůdky, které byste si na pokožku v podpaží rozhodně nanášet nechtěli. Než se k nim dostaneme, tak se nejdřív se podíváme na trochu terminologie.

Rozdíl mezi deodorantem a antiperspirantem

Hodně zákazníků si tyto dva produkty plete a někdy v tom nemají jasno ani samotní výrobci a pak je také špatně označují. Oba tyto produkty si kupujeme za stejným účelem - nechceme prostě smrdět :). Oba mohou být s vůní i bez parfemace, oba mohou mít různou formu - tekuté, tuhé, ve spreji, roll-on apod. Rozdíl je v tom, jakým způsobem fungují. Deodorant likviduje bakterie, které pot rozkládají, a jsou právě zodpovědné za vznik nepříjemného zápachu. Pot sám o sobě totiž nijak výrazně cítit nejde. Antiperspirant kromě hubení potních bakterií také blokuje potní žlázy a zabraňuje tak přirozenému pocení.

Antiperspirant také v přírodní verzi neseženete, pouze deodorant. Pokud jste náhodou někdy narazili na produkt označený jako přírodní antiperspirant, tak se jednalo buď o “greenwashing” a antiperspirant tak úplně přírodní nebyl, anebo v tom měl samotný prodejce zmatek a byl to výrobek opravdu přírodní, ale jednalo se o deodorant :).

krémové deodoranty The Ohm Collection

Pocení je normální (a zdravé)

Pocení je přirozený ochlazovací mechanismus našeho těla, díky kterému se tělo navíc i detoxikuje. Náš organismus má několik způsobů, jak se zbavit škodlivých látek. Podle studie, která byla v roce 2011 publikována v časopise Archives of Environmental and Contamination Toxicology jsou dokonce některé toxické látky přednostně vylučovány potem. Pokud tedy pocení jakýmkoliv způsobem omezíme, tyto látky se budou v našem těle shromažďovat a to rozhodně nechceme. Potem se tělo zbavuje takových chemických záludností, jako jsou například těžké kovy (především arsen, kadmium, olovo a rtuť), BPA a ftaláty.

Jak moc se potíme i zápach potu  je dáno geneticky, stravou, stresem, hormony, různým onemocněním a dalšími faktory. Někteří lidé mají to štěstí, že jejich pot neobsahuje látky, které potní bakterie konzumují. Díky tomu jejich pot nesmrdí vůbec nebo minimálně. Množství potních bakterií může zhoršit také zanedbaná hygiena, kdy se logicky množí víc.

Nebezpečné látky v deodorantech a antiperspirantech:

1. Hliník - uzavírá potní žlázy a omezuje tak pocení. To je jeho první zdravotní provinění. O jeho dalších se vedou v odborných kruzích diskuze. Podle některých studií má hliník velký podíl na vzniku rakoviny prsu. Ostatně ve většině případů se nádory nacházejí právě v horní části prsu, tedy hned vedle místa, kam si nanášíme antiperspirant. Nicméně oficiální stanovisko Evropské komise je, že hliník v kosmetice rakovinu nezpůsobuje. Rozhodnutí je tedy na každém z nás, ale za nás už stačí jen to, že zamezuje pocení.

2. Silikony - známe je dobře z vlasové, ale i dekorativní kosmetiky. Mají schopnost uhladit vlasy i pleť. Do ostatních kosmetických přípravků se používají hlavně proto, že jsou levné a velice dobře nadstaví množství přípravku. Do deodorantů se používají hlavně pro lepší roztíratelnost. Jaké jsou zdravotní prohřešky silikonů? Silikonů je spousta druhů a jeden od druhého se liší i svými potenciálně negativními účinky. 

Ve složení si určitě dejte pozor na Cyclotetrasiloxane a Cyclopentasiloxane, které jsou považovány za nejvíce nebezpečné. Jsou spojovány se vznikem rakoviny a narušováním hormonálního systému. Od roku 2020 sice Evropská unie omezila jejich používání na maximální povolenou koncentraci 0,1%, ale stejně si dávejte pozor. (Jak je to s kumulací škodlivých složek v těle a jejich vzájemných reakcích při použití různých přípravků si můžete přečíst v rozhovoru se zakladatelkou Terre Verdi Alessandrou DeGregorio.)

Ve složení silikony nejsnadněji objevíte podle koncovek:

  • cone (např. Dimenthicone)
  • ane (např. Polysiloxane)
  • onol (např. Dimethiconol)

Kromě dopadu na naše zdraví je důležité zmínit i vliv silikonů na životní prostředí.

Silikony jsou totiž neodbouratelné látky. Jen tak se nerozloží a hromadí se v půdě a hlavně ve vodních zdrojích, kde narušují ekosystémy. Kromě toho je do sebe dostanou i ryby, na kterých si pak určitě nikdo z nás pochutnávat nechce.

3. Syntetická parfemace - je záludná v tom, že se schovává za výrobní tajemství. Výrobce se tak brání proti okopírování originální vůně kosmetického přípravku, ale zároveň pod slovíčko “Parfum” může schovat až 4000 různých chemických látek, které se obvykle vyrábějí z ropy. Není se tedy čemu divit, že syntetická parfemace patří mezi nejčastější kosmetické alergeny. Kromě toho může způsobovat dýchací nebo kožní problémy, hormonální nerovnováhu, bolest hlavy, podrážděnost nebo malátnost a další. Kromě slovíčka Parfum ji ve složení objevíte také jako Fragrance či Aroma.

4. PEGy - do kosmetiky se přidávají jako stabilizátory a emulgátory. U deodorantů mají zabraňovat nežádoucímu vysychání. PEGy také zlepšují pronikání látek do pokožky, což může být v kombinaci s obvyklým chemickým koktejlem v konvenční kosmetice opravdu velký problém. Ve složení je poznáte podle slovíčka PEG na začátku nebo koncovky – eth (např. Laureth-4, Ceteareth 33, PEG-90M apod.). Stejně jako silikony jsou PEGy v přírodě špatně odbouratelné a představují velkou zátěž pro životní prostředí.

5. Triclosan - působí jako syntetická dezinfekce. V antiperspirantech a deodorantech má za cíl hubit bakterie, které způsobují nepříjemný odér. Podle některých studií funguje jako endokrinní disruptor - narušuje naši přirozenou hormonální rovnováhu. Navíc může mít podobný negativní efekt jako antibiotika - bakterie si na něj prostě po čase vypěstují odolnost. EU tuto diskutabilní látku zakázala do kosmetiky přidávat, výjimkou jsou ale právě deodoranty, zubní pasty a ústní vody.

6. Parabeny - jsou nechvalně známé a za poslední dobu hojně mediálně propírané. Fungují jako levné konzervační látky a vyrábí se z ropy. Hlavním problémem je, že některé typy parabenů se v lidském těle chovají jako ženský hormon estrogen. Tím nejen narušují hormonální rovnováhu, ale mohou také způsobovat rakovinu prsu.

7. Propylene Glykol - jako první by vás na této látce měl odradit fakt, že se přidává do nemrznoucích směsí do ostřikovačů nebo v brzdové kapalině. Něco takového ve svém podpaží ani jinde prostě nechcete. Propylene Glykol brání předčasnému vysychání výrobku, zvlhčuje pokožku a usnadňuje pronikání látek do pokožky. Takže podobný problém, jako je u PEGů. Může způsobit dermatitidu nebo kopřivku.

Pokud si nejste kdykoliv jistí jakoukoliv složkou (nejen při vybírání deodorantů), mrkněte na databázi EWG, kde najdete přehledné hodnocení většiny kosmetických ingrediencí.

Pokud nechcete složitě studovat složení a dělat kompromisy, na našem eshopu najdete 100% přírodní deodoranty od The OHM Collection, Organic Essence a Odylique. Deodoranty od každé zmíněné firmy se trochu liší složením, konzistencí nebo způsobem aplikace. Díky tomu si ten pravý deodorant vybere opravdu každý, ať už jsou vaše nároky jakékoliv :).

Malý průvodce přírodními deodoranty

Přírodní deodoranty rychle dohánějí a často i předhánějí svou uživatelskou přívětivostí ty konvenční. Můžete si tak vybrat z celé škály různých vůní (z éterických olejů), konzistencí, způsobu aplikace, balení apod. Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme vám krátký přehled deodorantů, které na našem eshopu nabízíme. Všechny jsou samozřejmě 100% přírodní, certifikované a žádné škodlivé látky v nich nenajdete.

OHM Collection

OHM Collection nabízí dva typy deodorantů - pudrový a krémový. Pudrová verze je na bázi sody, prášku z kořene maca a esenciálních olejů. Krémová varianta je pak založená na bázi vody, mořských řas, kokosového oleje, bambuckého a kakaového másla a éterických olejů. OHM Collection si zakládá na tom, aby veškeré použité ingredience pocházely z farem, které jsou udržitelné a praktikují BIO agrikulturu.

Komu bychom OHM deodoranty doporučili? Krémová verze je skvělá pro všechny, kteří veškerou péči o své tělo berou jako rituál a mají rádi luxusnější produkty. Sametová konzistence krémového deodorantu je totiž naprosto rozmazlující. Balení těchto deodorantů je na bázi airless pump technologie. Díky této technologii zůstává produkt bez přístupu vzduchu a není tak potřeba přidávat žádné zbytečné konzervanty a stabilizátory, jako je například etanol. Pro velmi citlivou pleť doporučujeme speciálně verzi Royal Hemp, která je bez parfemace a navíc obohacená o zklidňující a hojivý konopný olej. OHM krémové deodoranty můžete používat i po holení.

Pudrová verze OHM deodorantů je sama o sobě jedinečná svou konzistencí i způsobem aplikace. Ze začátku to bude chtít nejspíš trochu cviku, ale jakmile je vyzkoušíte, už je nevyměníte. Mají totiž neskutečnou výdrž a jen tak je nespotřebujete. Malé balení vám bohatě vystačí na půl roku, velké vydrží i rok! Tyto deodoranty jsou skvělé například pro dlouhodobé cestovatele, kteří nechtějí na cestách řešit, kde sehnat přírodní variantu deodorantu. Pudrové deodoranty jsou praktické i v tom, že se vám nikde v zavazadle nevylijí a můžete si je s klidem vzít i do letadla, aniž byste museli řešit maximální povolené množství tekutin. Ale samozřejmě jsou super nejen na cesty :).

Celý článek o tom, jak Janči i jejímu partnerovi fungovaly krémové OHM deodoranty si přečtěte tady.

Organic Essence 

Deodoranty od Organic Essence udělají radost všem, co se snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí a snaží se žít maximálně zero waste. Tato značka je totiž charakteristická tím, že veškeré svoje produkty balí do papírových, kompletně kompostovatelných obalů. Tyto deodoranty jsou založené na bázi kokosového oleje, kukuřičného škrobu, včelího vosku, sody a éterických olejů. Jedno balení vám podle individuální spotřeby vydrží 4-5 měsíců. Vybrat si můžete z citrusových, květinových i kořeněných vůní a k dispozici je i verze bez parfemace. V horkých letních měsících doporučujeme tyto deodoranty (stejně jako ostatní produkty od Organic Essence) uchovávat v ledničce, aby se neroztekly.

deodoranty Odylique

Odylique

Odylique navrhuje všechny své produkty tak, aby byly vhodné i pro tu nejcitlivější pleť. U této značky si můžete vybrat ze dvou druhů - kuličkový a ve spreji. Formou aplikace jsou nejpodobnější běžně dostupným deodorantům, takže je doporučujeme pokud právě přecházíte na přírodní kosmetiku. Oba dva jsou v praktickém balení, které se vám krásně vejde do kabelky.

U většiny deodorantů nabízíme i variantu bez parfemace. Takže si vyberou i majitelé citlivější pokožky nebo ti, kteří nechtějí, aby se jim vůně deodorantu tloukla s parfémem. Svým složením jsou vhodné pro muže i ženy a nabízí celou řadu unisex voňavých variant. Co se týká konzistence, muži obecně preferují spíše tekuté deodoranty ve spreji a až jako další v pořadí volí pudrové nebo krémové. Ale opět záleží na každého preferenci.

Detox při přechodu na přírodní deodorant

Při přechodu na přírodní deodoranty je vhodné si udělat takzvaný detox podpaží. Spousta lidí si stěžuje, že přírodní deodoranty nefungují, že se s nimi potí ještě víc, že jejich pot jde také cítit ještě víc apod. Ono se není ani moc čemu divit. Pokud jste léta používali deodorant na bázi hliníku, který ucpával póry, spolu s dalšími látkami, které pokožku v podpaží zanášely, po vysazení se jich tělo chce logicky zbavit, což se může projevit právě zvýšeným pocením.

Detox podpaží tento proces urychlí a pomůže vám snížit i populaci potních bakterií a tím i nepříjemný zápach. Existuje více druhů detoxu podpaží, nám se ale nejvíce osvědčil ten jílový. Jak na to? Smíchejte lžíci čistého bentonitového jílu a dvě lžíce vody nebo jablečného octa. Vzniklou kašičku naneste do podpaží. Nechejte působit 5-20 minut. Bentonitový jíl pokožku do hloubky čistí a detoxikuje, zároveň i mírně dezinfikuje. Jablečný ocet je skvělý pro detox organismu zevnitř i zvenku. Při použití na pleť normalizuje produkci mazu a vyrovnává její pH.